Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ryż z pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo prosty przepis na ryż z sosem pomidorowym

Ryż z pomidorami

Składniki:

Ryż z pomidorami

 

  • 20 dag ryż,
  • 20 dag kiełbasa,
  • 2 szt cebula,
  • 3 łyżki koncentrat pomidorowy,
  • 1 ząbek czosnek,
  • 2 łyżki masło,
  • do smaku ketchup,
  • 3 łyżki szczypiorek,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • 2 szt kostka bulionowa

 

Sposób przygotowania:

Ryż z pomidorami
Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem kostki bulionowej. Na patelni rozgrzać masło podsmażyć posiekaną cebulą, dodać pokrojoną kiełbasę, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczypiorek, ketchup i koncentrat pomidorowy. Wszystko razem wymieszać i dusić około 5 minut. Do sosu włożyć ugotowany ryż, wymieszać i przyprawić do smaku.