Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ryż z pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Nieraz najprostsze przepisy okazują się najlepsze. Tak jest właśnie w przypadku ryżu z pomidorami gdzie najważniejsze są dodane przyprawy

Ryż z pomidorami

Składniki:

Ryż z pomidorami

 

  • 20 dag ryż,
  • 20 dag pomidory,
  • 1 ząbek czosnek,
  • 1 szt cebula,
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku,
  • 1/2 łyżeczki imbir mielony,
  • 1 szt papryczka chili,
  • 2 łyżki oliwa,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Ryż z pomidorami
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i delikatnie podsmażyć. Następnie dodać roztarty z solą czosnek, imbir, chili w proszku, obrane ze skórki i pokrojone pomidory, ryż, 1 szklankę wody, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodać drobno posiekaną papryczkę chili. Zdjąć z ognia, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Tagi:

ryż pomidory