paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Ryż z sosem grzybowo- brokułowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybkie i smaczne danie. Ryż podany z sosem na śmietanie z grzybkami leśnymi, cebulką oraz różyczkami brokuła.

Ryż z sosem grzybowo- brokułowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ryż z sosem grzybowo- brokułowym

 

  • ryż 2 torebki
  • grzyby suszone 15 dag
  • brokuł 1/3 sztuki
  • śmietana 150 ml
  • kostka grzybowa 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • masło 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Ryż z sosem grzybowo- brokułowym
Grzybki ugotować 1,5 szklanki wody ( sodę zostawić) grzybki pokroić. Różyczki brokuła również ugotować w osolonej wodzie, wycedzić. Cebulkę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na maśle, dodać grzybki i smażyć 5 minut. W wodzie w której gotowały się grzybki rozpuścić kostkę grzybową, wlać śmietanę i wymieszać. Następnie dodać usmażone grzybki z cebulką oraz ugotowanego brokuła. Wymieszać. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku, chwile razem gotować. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Ryż wyłożyć na talerze i polać sosem.
Ryż z sosem grzybowo- brokułowym
Cebulkę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na maśle, dodać grzybki i smażyć 5 minut.
Ryż z sosem grzybowo- brokułowym
W wodzie w której gotowały się grzybki rozpuścić kostkę grzybową, wlać śmietanę i wymieszać.
Ryż z sosem grzybowo- brokułowym
Następnie dodać usmażone grzybki z cebulką oraz ugotowanego brokuła.