aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Ryż z sosem pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne, delikatne danie z aksamitnym sosem pieczarkowym w towarzystwie ryżu. Jest ono bardzo łatwe i szybkie do przygotowania.

Ryż z sosem pieczarkowym Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ryż z sosem pieczarkowym

 

Sposób przygotowania:

Ryż z sosem pieczarkowym
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie przygotowujemy sos pieczarkowy: cebule obieramy i kroimy w plasterki, wrzucamy na rozpuszczoną w rondelku margarynę.

Dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, dorzucamy do cebuli. Smażymy przez 5 minut co jakiś czas mieszając. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem ostrą papryką i Kucharkiem.

Do usmażonych pieczarek z cebulą wlewamy śmietanę i energicznie mieszamy sos. Gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut. Na talerze wykładamy ugotowany i odsączony ryż, obficie polewamy naszym sosem pieczarkowym. 
Ryż z sosem pieczarkowym
Pokrojoną w plasterki cebule wrzucamy na roztopioną margarynę.
Ryż z sosem pieczarkowym
Następnie dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki.
Ryż z sosem pieczarkowym
Przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i Kucharkiem.
Ryż z sosem pieczarkowym
Na końcu wlewamy śmietanę i energicznie mieszamy.
Ryż z sosem pieczarkowym
Sos gotujemy jeszcze przez 5 minut. Gorący podajemy z ugotowanym ryżem.