Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Ryż z warzywami czyli Buniotto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Aromatyczny ryż podsmażony a potem ugotowany na bulionie . Wymieszany z kolorowymi warzywami ( marchew , groszek i kukurydza )

Ryż z warzywami czyli Buniotto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryż z warzywami czyli Buniotto

 

  • 10 dag ryżu parabolicznego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 kostka do ryżu , makaronu i ziemniaków
  • 1 opakowanie ( puszka lub kartonik ) mieszanki konserwowej marchewki , groszku i kukurydzy

 

Sposób przygotowania:

Ryż z warzywami czyli Buniotto
W garnku o grubym gnie rozgrzać olej i masło. Wsypać ryż i smażyć mieszając 3 minuty. Zalać wodą i dodać kostkę bulionową . Gotować na małym gazie aż ryż wchłonie cały płyn ( ok. 20 minut ) . Odcedzić warzywa . Dołożyć do ugotowanego ryżu - wymieszać .Dusić delikatnie mieszając jeszcze 2-3 minuty . Doprawić do smaku jeśli trzeba szczyptą soli . Podawać jako samodzielne danie bez mięsne lub do gotowanego drobiu , delikatnych mięs lub ryb .
Ryż z warzywami czyli Buniotto
Używam pół produktu jakim jest mieszanka marcfhewki z groszkiem i kukurydzą bo tak mi wygodniej
Ryż z warzywami czyli Buniotto
Ryż obsmażyć na tłuszczu i zalać bulionem - gotować 20 minut
Ryż z warzywami czyli Buniotto
Odsączyć gotować mieszankę warzywną na sicie ( dokładnie )
Ryż z warzywami czyli Buniotto
Wymieszać ugotowany ryż z warzywami i dusić delikatnie mieszając