Sposób przygotowania:
Ryż zapiekany z jabłkami i żurawinąPrzygotowanie ryżu:

Saszetkę ryżu ugotować według przepisu na opakowaniu. Ugotowany osączyć na sicie i wyjąć z woreczka.
Przygotowanie ryżu i jabłek do zapieczenia:

Małą foremką w kształcie serca o pojemności 250 ml wysmarować tłuszczem. Na spód formy dać 1/2 połowę ryżu .
Jabłko umyć,obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie plasterki. Jabłka ciasno ułożyć na ryżu . Posypać do smaku cynamonem,cukrem i posypać żurawiną. Na warstwę jabłek wykładamy resztę ryżu. Ryż posypujemy łyżeczką cukru.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok.170 stopni i zapiekamy ok. 30-40 min .
Etap końcowy:
Zapieczony ryż wyciągamy po lekkim przestudzeniu z formy i układamy na talerzu.
Śmietanę doprawiamy do smaku cukrem pudrem. Polewą polewamy nią zapieczony ryż z jabłkami.