Sposób przygotowania:
Ryż zapiekany z pieczarkami i serem
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, wysypać z woreczka. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju. Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do cebuli, usmażyć. Jak płyn z grzybów odparuje, doprawić je solą i pieprzem. Do grzybów dodać ugotowany ryż, wymieszać. Rozłożyć naczyniu do zapiekania (użyłam kwadratowego naczynia o boku 22 cm). Połowę sera zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać ze śmietaną. Zalać tym ryż z grzybami, lekko wymieszać. Resztę sera zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozłożyć na ryżu. Ryż zapiekać w 200 stopniach przez ok. 25 minut. Podawać np. z dodatkiem ketchupu.