Sposób przygotowania:
Ryż zapiekany z warzywami i żółtym serem
Ryż ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Bakłażan pokroić w kostkę, oprószyć solą i pozostawić na 15-20 minut. Gdy puści sok odcisnąć lub osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wsypać pokrojoną cebulę, czosnek i paprykę, podsmażyć. Po 5 minutach smażenia dodać bakłażan i pieczarki, smażyć przez 8-10 minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup. Zimny ugotowany ryż wymieszać z jajkiem i żółtym serem. Naczynie żaroodporne wysmarować 1 łyżką masła i oprószyć bułką tartą. Połowę ryżu ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wyłożyć przygotowane warzywa, przykryć pozostałym ryżem. Na wierzch położyć kosteczki z reszty masła. Naczynie włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać w temp 190-200 stopni około 15 -20 minut. Zapiekankę podawać z ketchupem.