Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ryż zapiekany z warzywami i żółtym serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zapiekanka z ryżu z warzywami to zdrowe i smaczne danie.

Ryż zapiekany z warzywami i żółtym serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryż zapiekany z warzywami i żółtym serem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ryż zapiekany z warzywami i żółtym serem
Ryż ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Bakłażan pokroić w kostkę, oprószyć solą i pozostawić na 15-20 minut. Gdy puści sok odcisnąć lub osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wsypać pokrojoną cebulę, czosnek i paprykę, podsmażyć. Po 5 minutach smażenia dodać bakłażan i pieczarki, smażyć przez 8-10 minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup. Zimny ugotowany ryż wymieszać z jajkiem i żółtym serem. Naczynie żaroodporne wysmarować 1 łyżką masła i oprószyć bułką tartą. Połowę ryżu ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wyłożyć przygotowane warzywa, przykryć pozostałym ryżem. Na wierzch położyć kosteczki z reszty masła. Naczynie włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać w temp 190-200 stopni około 15 -20 minut. Zapiekankę podawać z ketchupem.
Ryż zapiekany z warzywami i żółtym serem
Zimny ugotowany ryż wymieszać z roztrzepanym jajkiem i żółtym serem
Ryż zapiekany z warzywami i żółtym serem
Na rozgrzanym maśle podsmażyć pokrojone warzywa
Ryż zapiekany z warzywami i żółtym serem
Do przygotowanego naczynia żaroodpornego włożyć połowę ryżu
Ryż zapiekany z warzywami i żółtym serem
Ułożyć usmażone warzywa i przykryć pozostałym ryżem