Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Naleśniki z ryżem,kiełbasą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

zapiekane naleśniki czyli kolacja do syta

Naleśniki z ryżem,kiełbasą i pieczarkami

Składniki:

Naleśniki z ryżem,kiełbasą i pieczarkami

 

  • NALEŚNIKI:
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • trochę mleka, ile zabierze ciasto,
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju,
  • FARSZ:
  • 1 cebulka,
  • kilka pieczarek,
  • 10 dkg kiełbasy cienkiej,
  • 1 szkl. ugotowanego na sypko ryżu,
  • 20 dkg sera żółtego, użyłam Tylżyckiego,
  • do smaku: sól, pieprz mielony, czosnek granulowany, tymianek),

 

 

  • do smażenia i blaszki: olej

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z ryżem,kiełbasą i pieczarkami
Mąkę przesiać z solą, dodać olej, roztrzepane jajko i tyle mleka aby ciasto było gęstości lejącej śmietany. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek, odstawić na 30 min. żeby odpoczęło. Następnie usmażyć naleśniki, ja smażę na teflonowej patelni. Na drugiej patelni zrumienić na łyżce oleju pokrojoną w kosteczkę kiełbasę, dodać posiekaną cebulę i pokrojone drobno, oczyszczone wcześniej pieczarki. Podsmażyć, dodać ryż, smażyć mieszając 3-4 min.. Doprawić do smaku. Przygotowany farsz nakładać na każdy naleśnik, nie za dużo, posypać niewielką ilością sera. Składać na 4 części, w trójkąty. Gotowe ułożyć jeden obok drugiego na lekko posmarowanej olejem blaszce, posypać serem, zapiekać 10-15 min. w piekarniku nagrzanym do 160 st.C. Podawać na gorąco.