Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ryż zapiekany z warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo smaczna zapiekanka z ryżu i warzyw. Można podawać z sosem i surówką lub jako dodatek do dania z mięsem.

Ryż zapiekany z warzywami

Składniki:

Ryż zapiekany z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Ryż zapiekany z warzywami
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w słupki. Cebulę pokrojoną w piórka razem z papryką podsmażyć na smalcu, przyprawić do smaku. Pomidory pokroić w plasterki. Zimny ryż połączyć z tartym serem i żółtkami, dodać ubitą pianę z białek, przyprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami ryż, uduszone warzywa i plasterki pomidorów. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać około 15-20 minut