Ryż zapiekany z żółtkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

chrupiący ryż z żółtkami jako danie główne

Ryż zapiekany z żółtkami

Składniki:

Ryż zapiekany z żółtkami

 

Sposób przygotowania:

Ryż zapiekany z żółtkami
Przygotowanie:
Formę wysmarować masłem, wysypać tartą bułką. Ugotować ryż na sypko na mleku(2 razy tyle mleka, ile wynosi objętość ryżu) z dodatkiem masła, cukru i szczypty soli. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać ostudzony ryż, rozetrzeć. Ubić pianę, wymieszać z ryżem, dodać siekaną skórkę pomarańczową, tartą skórkę cytrynową, rodzynki i śmietanę. Włożyć do formy i zapiec w piekarniku. Podawać z sokiem owocowym.

Tagi:

ryż tarta