lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Ryż ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczny ryż zapiekany ze śliwkami..

Ryż ze śliwkami

Składniki:

Ryż ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Ryż ze śliwkami
Ryż ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Do ryżu można dodać troszkę oleju, aby nie przykleił się do siebie.Ugotowany ryż odcedzić. Śliwki bardzo dokładnie umyć, przekroić na pół, żeby wyjąć ze środka pestki. Naczynie żaroodporne dobrze wysmarować margaryną, a następnie poukładać na niej umyte i przekrojone śliwki. Śliwki posypać z wierzchu cukrem wymieszanym z cukrem wanilinowym oraz cynamonem. Na śliwki wlać śmietanę, a następnie przykryć to wszystko ugotowanym ryżem. Masło roztopić na patelni, a w następnej kolejności polać nim warstwę z ryżu. Całość można posypać jeszcze z wierzchu cynamonem albo cukrem pudrem. Danie z ryżu włożyć do piekarnika i piec od czasu, aż się zarumieni.

Tagi:

ryż śliwki