katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Ryż ze sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Parówki w sosie pomidorowym .

Ryż ze sosem

Składniki:

Ryż ze sosem

 

  • ryż 3 woreczki
  • pieczarki 10 sztuk
  • parówki cienki 5 sztuk
  • cebule (średnie) 2 sztuki
  • jabłko 1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy
  • przyprawa kuchenna
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ryż ze sosem
Parówki obieramy z osłonek, kroimy na plasterki, pieczarki myjemy też kroimy na plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Jabłko obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Przesmażamy pieczarki, dodajemy cebulę, mieszamy i szklimy.Przekładamy do garnka i podlewamy wodą. Na patelni ponownie rozgrzewamy trochę oleju i przesmażamy parówki. Dodajemy do garnka razem z jabłkami, chwilę dusimy i oprószamy solą. Dodajemy koncentrat pomidorowy i bazylię. Mieszamy. Doprawiamy do smaku cukrem i przyprawą kuchenną. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.