SUPERPRZEPIS

Kremowa zupa pieczarkowa Eli z makaronem

  • 1
  • eli_555
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Kremowa zupa pieczarkowa Eli z makaronem

Przygotowałam kremową zupę z pieczarek i warzyw, ugotowaną na udkach kurczaka. Zupę podałam z makaronem gwiazdki.

Składniki:

Kremowa zupa pieczarkowa Eli z makaronem

wywar

pieczarki

dodatki

  • 500 g kwaśnej śmietany 18 %
  • makaron gwiazdki
  • natka pietruszki
  • maggi do smaku

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa pieczarkowa Eli z makaronem

przygotowanie wywaru

Kremowa zupa pieczarkowa Eli z makaronem
Marchewki, pietruszki i seler obrać i opłukać.

Marchewki, pietruszki, seler obrać i opłukać. Kurczaka opłukać i włożyć do garnka. Dodać warzywa, ziele angielskie i liście laurowe.

Wlać wodę, posolić i ugotować wywar. Gotowy wywar przecedzić przez sitko.

przygotowanie pieczarek

Kremowa zupa pieczarkowa Eli z makaronem
Obrane z łupinek cebule pokroić w kostkę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie pieczarek cd

Kremowa zupa pieczarkowa Eli z makaronem
Oczyścić małe pieczarki wilgotną ściereczką.

Pieczarki oczyścić czystą, wilgotną ściereczką.

przygotowanie pieczarek cd

Kremowa zupa pieczarkowa Eli z makaronem
Pokroić w plasterki oczyszczone małe pieczarki.

Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki.

przygotowanie pieczarek cd

Kremowa zupa pieczarkowa Eli z makaronem

Na dużej patelni roztopić masło, dodać pieczarki i cebulę. Pieczarki oprószyć solą, pieprzem i usmażyć.

przygotowanie zupy

Kremowa zupa pieczarkowa Eli z makaronem

Usmażone pieczarki dodać do wywaru i gotować aż będą miękkie.

przygotowanie zupy

Kremowa zupa pieczarkowa Eli z makaronem

Połowę marchewki pokroić w kostkę. Ugotowane pieczarki razem z wywarem i pozostałe warzywa zmiksować w malakserze.

Do zupy dodać 300 g kwaśne śmietany i dokładnie wymieszać. Zupę doprawić maggi do smaku.

Makaron ugotować w osolonym wrzątku i odcedzić.

Rozlać zupę do talerzy, na środek wyłożyć makaron i pokrojoną marchewkę. Krem udekorować kleksami pozostałej śmietany i listkami natki pietruszki.

Smacznego!


Tagi:

zupa krem