Sposób przygotowania:
Kremowa zupa pieczarkowa Eli z makaronemprzygotowanie wywaru
Marchewki, pietruszki, seler obrać i opłukać. Kurczaka opłukać i włożyć do garnka. Dodać warzywa, ziele angielskie i liście laurowe.
Wlać wodę, posolić i ugotować wywar. Gotowy wywar przecedzić przez sitko.
przygotowanie pieczarek
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie pieczarek cd
Pieczarki oczyścić czystą, wilgotną ściereczką.
przygotowanie pieczarek cd
Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki.
przygotowanie pieczarek cd
Na dużej patelni roztopić masło, dodać pieczarki i cebulę. Pieczarki oprószyć solą, pieprzem i usmażyć.
przygotowanie zupy
Usmażone pieczarki dodać do wywaru i gotować aż będą miękkie.
przygotowanie zupy
Połowę marchewki pokroić w kostkę. Ugotowane pieczarki razem z wywarem i pozostałe warzywa zmiksować w malakserze.
Do zupy dodać 300 g kwaśne śmietany i dokładnie wymieszać. Zupę doprawić maggi do smaku.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku i odcedzić.
Rozlać zupę do talerzy, na środek wyłożyć makaron i pokrojoną marchewkę. Krem udekorować kleksami pozostałej śmietany i listkami natki pietruszki.
Smacznego!
gusia1000