Sposób przygotowania:
Ryżowo-grzybowy placek na zimno
Marchewkę obrać,umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do garnka wsypać ryż,dodać marchewkę,zalać gorącym bulionem i gotować do miękkości często mieszając.Ryż powinien wchłonąć cały bulion. Pieczarki obrać,opłukać,dokładnie odsączyć z nadmiaru wody i pokroić w półplasterki,następnie usmażyć na dwóch łyżkach masła do miękkości i lekkiego zrumienienia pieczarek. Cebulę obrać,pokroić w kostkę i usmażyć na pozostałym maśle do miękkości i również do lekkiego zrumienienia. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dodać do jeszcze ciepłego ryżu.Dodać pieczarki,cebulę ,koperek oraz przyprawić do smaku solą,pieprzem,ziołami prowansalskimi i kurkumą.Całość dokładnie wymieszać. Masę ryżową przełożyć do foremki wyłożonej folią aluminiową o pojemności 1 litra. Placek wystudzić i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie pokroić w kostki i podawać.