Malgosia*Ieper

Malgosia*Ieper

Starszy Kucharz
[Przepisów: 21]

Ryżyk do Rybki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Niby żadne risotto, ale świetny dodatek do rybnego obiadku:)

Ryżyk do Rybki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ryżyk do Rybki

 

  • Dla 2 osób:
  • 3 garstki ryżu ( myślę, że to będzie jedna torebka)
  • 1 mała cebula
  • 4 pieczarki
  • troszkę papryki ( obojętnie, jaki kolor, najlepiej taki, jaki macie)
  • 1 pomidor
  • kostka rosołowa
  • 2 szklanki wody
  • pieprz
  • olej
  • 1 łyżka masła

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ryżyk do Rybki
Kostkę rosołową zalać dwoma szklankami wrzącej wody. Cebulę pokroić drobniutko, zeszklić na oleju i masełku. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę, następnie pokrojone "byle jak" pieczarki. Poddusić. Wsypać ryż, pomieszać i poczekać, aż się zeszkli (może bardziej - aż stanie się półprzeźroczysty). Dolać kilka łyżek rosołu, wymieszać.Kiedy ryż wchłonie bulion, dolać kolejną porcję, wrzucić pokrojonego w kostkę pomidora, zamieszać, potem dolać kolejną porcję bulionu. Na koniec przykryć pokrywką i zostawić na maleńkim ogniu aby ryż "doszedł". Gotowy, doprawić pieprzem. Najlepiej smakuje ze smażoną rybą i " Surówką Idealną do Ryby" :) ( znajdziecie u mnie) Smacznego!
Ryżyk do Rybki
rozgrzewamy olej z maselkiem i wrzucamy warzywa
Ryżyk do Rybki
wsypujemy ryz no i ...duzo mieszania:), ale warto

Tagi:

ryż