aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ryżyk z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Sama słodycz i rozkosz dla podniebienia! Czyli obiadek czy kolacja na słodko i owocowo! Polecam każdemu!

Ryżyk z jabłkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ryżyk z jabłkami

 

 

Sposób przygotowania:

Ryżyk z jabłkami
Ryż płuczemy zimną wodą. Na patelni roztopić łyżkę masła, wsypać ryż i podsmażać na małym ogniu dopóki się ryż zeszkli. Następnie wlewamy zimną wodę i szczyptą soli osolimy. Gotujemy na małym ogniu do momentu całkowitego odparowania wody (ok. 20 min). Jajka roztrzepać widelcem i dodać do ryżu, wymieszać, a następnie podzielić na trzy równe części. Jabłka obrane i starte na tarce o dużych oczkach, przyprawiamy, cynamonem i cukrem do smaku (ok. 6 łyżek). Natłuścić naczynie żaroodporne i ułożyć 1/3 ryżu- połowa jabłek- kolejna część ryżu- reszta jabłek- ostania porcja ryżu- wylewamy śmietankę i okraszamy wiórkami masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 min.
Ryżyk z jabłkami
Na pierwszą warstwę ryżu wykładamy jabłka.
Ryżyk z jabłkami
Na jabłka wykładamy kolejną porcję ryżu.
Ryżyk z jabłkami
Na wierzch wylewamy przygotowaną śmietanę.