Sposób przygotowania:
Ryżyk z jabłkami
Ryż płuczemy zimną wodą. Na patelni roztopić łyżkę masła, wsypać ryż i podsmażać na małym ogniu dopóki się ryż zeszkli. Następnie wlewamy zimną wodę i szczyptą soli osolimy. Gotujemy na małym ogniu do momentu całkowitego odparowania wody (ok. 20 min). Jajka roztrzepać widelcem i dodać do ryżu, wymieszać, a następnie podzielić na trzy równe części. Jabłka obrane i starte na tarce o dużych oczkach, przyprawiamy, cynamonem i cukrem do smaku (ok. 6 łyżek). Natłuścić naczynie żaroodporne i ułożyć 1/3 ryżu- połowa jabłek- kolejna część ryżu- reszta jabłek- ostania porcja ryżu- wylewamy śmietankę i okraszamy wiórkami masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 min.