kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Rzeszowiak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatne ciasto deserowe.

Rzeszowiak Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rzeszowiak

 

  • Ciasto białe:
  • 7 białek
  • 3/4szkl cukru pudru
  • 1/2szkl mąki pszennej
  • 1/2szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka wódki
  • Ciasto żółte:
  • 5 jajek
  • 3/4szkl cukru
  • 3/4szkl mąki
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 7 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 1szkl mleka
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła
  • Dodatkowo:
  • 1 słoiczek dżemu lub 250dkg marmolady
  • cukier puder do posypania
  • Nasączenie:
  • 1/2szkl wody przegotowanej
  • 1 łyżka cukru
  • sok z 1/2cytryny

 

Sposób przygotowania:

Rzeszowiak
Ciasto białe: Z białek ubijamy pianę,dodajemy cukier i resztę składników.Dokładnie mieszamy i wykładamy kupkami na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto żółte: Białka oddzielamy od żółtek i ucieramy na sztywno, dodajemy cukier i znów ucieramy na sztywno. Dodajemy po jednym żółtku i delikatnie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie ale dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Wylewamy na ''bezy'' , wygładzamy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C na ok.40min. Krem: Mleko zagotowujemy z cukrem. Żółtka ucieramy z mąką i wlewamy do gotującego mleka. Cały czas mieszamy by budyń nam się nie przypalił. Jak krem zgęstnieje odstawiamy go do wystygnięcia. Zimny krem ucieramy z miękkim masłem. Nasączenie: Wszystkie składniki mieszamy aż rozpuści się cukier . Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy na pół i nasączamy. Po czym rozsmarowujemy na nim marmoladę. Na marmoladę wykładamy krem i równo rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim plackiem i posypujemy cukrem pudrem.
Rzeszowiak
Etap 1Przygotowujemy ciasto białe tzw.beze.
Rzeszowiak
Etap 2Ubitą bezę wykładamy kupkami na blachę.
Rzeszowiak
Etap 3Na bezę wylewamy ciasto żółte i całość pieczemy.
Rzeszowiak
Etap 4Tak wygląda ciasto po upieczeniu i przekrojeniu na dwa placki.