mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Sajgonki 3

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

W smaku były bardzo smaczne, farsz był dobrze doprawiony, wierzch przyjemnie chrupiący, polecam:)

Sajgonki 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sajgonki 3

 

  • 17 arkuszy papieru ryżowego
  • 30 dag mielonego mięsa
  • 20 dag pieczarek
  • garść makaronu sojowego
  • średnia marchewka
  • cebula
  • 3-4 liście kapusty pekińskiej
  • pół puszki kiełków sojowych
  • jajko
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Sajgonki 3
Mięso mielone podsmażam na patelni razem z solą i pieprzem. Usmażone mięso przekładam do miski. Cebulę obieram i drobno siekam, następnie podsmażam na złoto na łyżce oleju. Pieczarki myję, kroję w małą kostkę i duszę na patelni, doprawiam solą i pieprzem oraz sosem sojowym. Marchewkę obieram, myję i kroję w cienką zapałkę, podsmażam aż zmięknie. Liście kapusty pekińskiej kroję w paski i delikatnie podsmażam. Makaron wkładam do wrzątku i pozostawiam pod przykryciem ok. 3 minuty. Po czym odcedzam i kroję na kilkucentymetrowe paski. Składniki farszu przekładam do dużej miski i dokładnie mieszam. Do ostudzonej masy dodaję 2 łyżki sosu sojowego, całe jajko, sól, pieprz i ostrą paprykę, wyrabiam. Na stole rozkładam czyste ściereczki lniane, na których będę zwijała sajgonki. Stawiam na stole także duży talerz z ciepłą wodą. Po kolei zanurzam po jednym arkuszu papieru ryżowego na kilka sekund w ciepłej wodzie na talerzu, obracam na drugą stronę. Następnie rozkładam arkusz na ściereczce. Na brzeg papieru nakładam dwie łyżki farszu i zawijam dwa razy - najpierw zakładam boki do środka, a potem zawijam do końca w rulon. Zawiniątka odkładam na deskę i pozostawiam na 30 minut, aż sajgonki dokładnie obeschną. Sajgonki muszą przeschnąć, bo po wrzuceniu ich do gorącego tłuszczu zaczną puchnąć i się rozrywać. Do garnka wlewam pół butelki oliwy. Na dobrze rozgrzany tłuszczu wrzucam po 1-2 sajgonki, tak aby nie skleiły się ze sobą. Sajgonki osączam na papierowych ręcznikach. Podaję ze słodkim sosem chili na ciepło lub zimno.
Sajgonki 3
Mięso mielone przesmażam na patelni z solą i pieprzem
Sajgonki 3
Marchewkę obieram, myję i kroję w zapałkę
Sajgonki 3
Gotowe sajgonki odstawiam na 30 min. aż dokładnie wyschną
Sajgonki 3
Smażę sajgonki po 1-2 w rozgrzanym oleju