Chupi_in_the_kitchen

Chupi_in_the_kitchen

Starszy Kucharz
[Przepisów: 11]

Sajgonkowa masakra Chupi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Akcja na szybko, idealne na przyjęcia. Robiłam również z dodatkiem posiekanego kurczaka oraz z rozdrobnionymi krewetkami królewskimi. Tym razem wersja wegetariańska

Sajgonkowa masakra Chupi

Składniki:

Sajgonkowa masakra Chupi

 

  • Ciasto na sajgonki - 10 płatów
  • 1 duża marchewka
  • Szklanka grzybów Mun suszonych posiekanych
  • Spora garść świeżych kiełków fasoli
  • łyżeczka kurkumy
  • Szczypta soli
  • Do smażenia szklanka oleju słonecznikowego
  • Podawać z sosem sojowym bądź sosem słodkim z chilli

Sposób przygotowania:

Sajgonkowa masakra Chupi
Zaczynamy od przygotowania farszu do sajgonek: grzyby Mun moczymy w wodzie, jak powiększą swoją objętość odsączamy z wody, siekamy na małe kawałeczki. Marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy nasze składniki na małym ogniu dodając odrobinę kurkumy i soli. Smażymy około 15 minut co pewien czas mieszając. Odstawiamy do ostrygnięcia. Ciasto zawsze kupuję mrożone w markecie z orientalną kuchnią. Rozmrażam około 45 minut. Jak już płaty lekko oddzielają się od siebie - każdy płat lekko namaczam wodą - tylko końcówki. Nakładam farsz i zawijam w małe krokieciki. Muszą być dobrze sklejone na bokach, by podczas smażenia ciasto się nie rozeszło. Smażymy na oleju dosłownie 1-2 z obu stron i gotowe. Podajemy z dowolnym dipem. Smacznego