Sposób przygotowania:
Sakiewki z farszem mięsnym z kaszą
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. Cebulę obieramy i siekamy . Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulkę - solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Robimy ciasto na pierogi. Do miski wsypujemy mąkę solimy ją do smaku. Wodę zagotowujemy do szklanki wody dajemy łyżkę masła i mieszamy aby się rozpuściło. Pomału wlewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę . Rozwałkowujemy je podsypując mąką. Wycinamy kółka. Do mięsa mielonego dodajemy żółtko. Do mięsa mielonego dodajemy zimną kasze . Wyrabiamy ciasto. Dodajemy sól, pieprz i majeranek do smaku. Na koniec dodajemy wyciśnięty czosnek. Jeszcze raz dobrze wyrabiamy masę mięsną. Na kółka ciasta nakładamy po łyżeczce farszu mięsnego. Zaklejamy jak pieroga i łączymy boki tworząc saszetkę. Gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy z rozpuszczonym masełkiem z podsmażoną cebulką.