Sposób przygotowania:
Sałata z bakłażanem i serem pleśniowym
Bakłażana kroimy w cienkie plasterki, solimy i polewamy 2 łyżkami oliwy. Podsmażamy na suchej patelni, chłodzimy. Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni, pozbawiamy łupek i chłodzimy. Umytą sałatę szarpiemy i układamy w salaterce, dodajemy plasterki smażonego bakłażana, ser pleśniowy pokrojony w kostkę, połówki winogron i posypujemy orzechami. Na koniec polewamy sosem przygotowanym z 2 łyżek oliwy, miodu, soku z cytryny. Całość lekko mieszamy.
![Sałata z bakłażanem i serem pleśniowym Sałata z bakłażanem i serem pleśniowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/salata-z-baklazanem-i-serem-plesniowym-296307.jpg)
![Sałata z bakłażanem i serem pleśniowym Sałata z bakłażanem i serem pleśniowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/salata-z-baklazanem-i-serem-plesniowym-296308.jpg)
![Sałata z bakłażanem i serem pleśniowym Sałata z bakłażanem i serem pleśniowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/salata-z-baklazanem-i-serem-plesniowym-296309.jpg)
![Sałata z bakłażanem i serem pleśniowym Sałata z bakłażanem i serem pleśniowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/salata-z-baklazanem-i-serem-plesniowym-296310.jpg)