Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Sałata z mozarellą, pomidorami, kaparami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Polecam, jako dobre źródło kwasu foliowego

Sałata z mozarellą, pomidorami, kaparami

Składniki:

Sałata z mozarellą, pomidorami, kaparami

 

  • Przepis na 4 porcje:
  • Sałata lodowa (300 g)
  • 150 g pokrojonej w plastry mozarelli
  • 3 pokrojone w plastry żółte pomidory (300 g)
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 2 łyżeczki (10 g) soku z cytryny
  • 1 łyżka (30 g) oliwy z oliwek
  • 1 pokrojona w cienkie krążki czerwona cebula (100 g)
  • Suszone zioła prowansalskie
  • Do dekoracji kilka listków świeżej bazylii
  • Sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej

Sposób przygotowania:

Sałata z mozarellą, pomidorami, kaparami

Umytą i osuszoną sałatę porwij na kawałki i włóż do miski. Dodaj plasterki pomidorów, krążki cebuli i kapary, skrop sokiem z cytryny i oliwą, wymieszaj, lekko posól i posyp ziołami prowansalskimi, ponownie wymieszaj delikatnie. Udekoruj listkami świeżej bazylii.


135 kcal/1 porcję.


Dowiedz się więcej o zaleceniach dietetycznych dla osób z cukrzycą.