kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 261]

Sałatka alzacka

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Małe co nieco dla wielbicieli brokułów

Sałatka alzacka

Składniki:

Sałatka alzacka

 

  • 1 średniej wielkości główka brokułów
  • 3 jajka
  • 1 mała czerwona cebula
  • garść kiełków sojowych
  • pół szklanki kukurydzy konserwowej
  • 1 czerwona papryka
  • 10 dag szynki konserwowej w plasterkach

 

  • Sos:
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

 

Sposób przygotowania:

Sałatka alzacka
Brokuły ugotować w osolonym wrzątku,wystudzić i podzielić na małe różyczki.Jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek.Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych. Małe różyczki brokułów wrzucić do salaterki,dodać kukurydzę,pokrojoną w piórka cebulę,kiełki soi,jajka pokrojone na duże kawałki,szynkę pokrojoną w kwadraciki i pokrojoną na małe paseczki paprykę. Z podanych składników przygotować sos i polać nim sałatkę.Można zajadać z pieczywem lub solo.