kakusia290

kakusia290

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Sałatka Cesarska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 1/5 głosów: 1

Klasyczna sałatka cesarska. Polecam.

Sałatka Cesarska

Składniki:

Sałatka Cesarska

 

 

  • do sosu:
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu
  • cukier
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka Cesarska
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Gotować fasolkę 3 minuty, żeby lekko zmiękła. Odsączyć i opłukać pod strumieniem zimnej wody. Przepołowić strączki i włożyć je do dużej salaterki. Dodać pokrojoną sałatę, cykorię, selera i ugotowanego kurczaka. Wstawić do lodówki. Ugotować jajko na twardo. Włożyć anchois do miseczki wraz z olejem z puszki. Dodać czosnek i zmiażdżyć całość widelcem, a następnie utrzeć na pastę. Cienko posmarować nią kromki bagietki z jednej strony. Rozłożyć kromki na blasze i piec około 10 minut, aż grzanki staną się złociste i chrupkie. Lekko je ostudzić i połamać na kawałki. Podczas pieczenia grzanek przygotować sos cesarski. Roztrzepać musztardę z oliwą z oliwek, octem, jogurtem, cukrem i pieprzem do smaku. Ostudzić ugotowane na twardo jajko pod strumieniem zimnej wody, obrać i posiekać. Mieszając dodać do sosu. Połową sosu skropić schłodzoną sałatkę. Całość delikatnie wymieszać. Dołożyć grzanki i ponownie wymieszać. Skropić resztą sosu, a na wierzchu rozrzucić płatki parmezanu. Podawać natychmiast.