jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Sałatka cesarska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Sałatka z makaronu, gotowanego kurczaka, chrupiącego boczku i kruchej sałaty z dodatkiem sera żółtego i majonezu:)

Sałatka cesarska

Składniki:

Sałatka cesarska

 

  • 25 dag makaronu drobnego
  • 25 dag boczku
  • ½ główki sałaty lodowej
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 300-400 ml majonezu
  • 15-20 dag sera żółtego
  • 1 kostka bulionowa
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • ewentualnie 3 jaja

 

Sposób przygotowania:

Sałatka cesarska
Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo z dodatkiem łyżki oleju. Po ugotowaniu przelać zimną wodą, odcedzić i pozostawić pod przykryciem. Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć na rumiano z dodatkiem łyżki oleju, przyprawiając solą i pieprzem. Kurczaka ugotować w bulionie i pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Sałatę umyć i rozdrobnić. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez oraz przyprawić solą i pieprzem do smaku.