zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Książka Kucharska: Jaja, przystawki i dodatki na Wielkanoc

Sałatka jarzynowa

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Proporcje mojej sałatki są dla armii wojska, a w rzeczywistości dla mojego męża i syna.

Sałatka jarzynowa

Składniki:

Sałatka jarzynowa

 

  • 2 kg ziemniaków
  • 1 kg marchewki
  • 3 pietruszki (korzeń)
  • 700 g ogórków kiszonych
  • 200 g pora
  • 15 jajek
  • 400 ml majonezu
  • 150 ml ostrej musztardy
  • 2 puszki kukurydzy
  • 2 puszki groszku konserwowego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka jarzynowa
Przygotować dużą miskę. Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Przestudzić i jeszcze letnie obrać i pokroić na siatce do sałatki. Wrzucić do miski. Jajka ugotować na twardo, przestudzić i wkroić do ziemniaków. Marchewkę i pietruszkę ugotować, przestudzić, obrać i też pokroić siatką. Por umyć i drobno pokroić, dodać do warzyw. Ogórki pokroić w kostkę, wrzucić na sitko, brać porcjami i odciskać sok. Odciśnięte ogórki wrzucić do miski ( ja odciskam ogórki ponieważ puszczają dużo soku i po jakimś czasie sałatka robi się rzadka ). Na sicie odcedzić kukurydzę i groszek, dodać do sałatki. Wszystko razem wymieszać z majonezem i musztardą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na pół godziny i ponownie spróbować czy sałatka jest dobrze doprawiona. W razie konieczności dosolić lub dodać pieprzu.