Sposób przygotowania:
Sałatka nicejska
Sałatę podrzeć na strzępy palcami i ułożyć na półmisku. Obsmażyć tuńczyka na patelni, na oleju. Wyjąć, odsączyć, ostudzić. Tuńczyka podzielić na kęsy. Tuńczyka z puszki wyjąć podzielić na kawałki. Fasolkę oczyścić, odciąć końce i ugotować we wrzącej wodzie aż straci surowiznę, ale będzie jeszcze twardawa (około 5-7 min). Wyjąć, odcedzić i wystudzić, pokroić na 3 cm słupki.Na sałacie, na środku półmiska ułożyć fasolkę, a na niej kawałki tuńczyka. Dookoła ułożyć czerwoną paprykę pokrojoną w kawałki. Jajka pokroić w ćwiartki i rozłożyć dookoła tuńczyka. Obok pomidory pokrojone w ćwiartki. Posypać cebulą pokrojoną w półtalarki (opcjonalnie). Całość przybrać filecikami anchois, posypać oliwkami i bazylią. Polać sosem vinaigrette i podawać z bagietką lub grzankami z bagietki, natartymi czosnkiem.