mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Sałatka nicejska z sosem czosnkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Klasyczna sałatka ze szczyptą fantazyjnego akcentu

Sałatka nicejska z sosem czosnkowym

Składniki:

Sałatka nicejska z sosem czosnkowym

 

Sposób przygotowania:

Sałatka nicejska z sosem czosnkowym
Czosnek obrać, drobno posiekać. Fasolkę umyć, obciąć końce, gotować w osolonej wodzie przez 6minut. Odcedzić, wystudzić. Koper oczyścić, przekroić, wyciąć głąb, bulwę pokroić w paski. Cebule obrać, pokroić w cienkie krążki. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w ósemki. Sałatę przebrać, umyć, osuszyć, porwać na małe kawałki. Jajka obrać, pokroić na ósemki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Fasolkę, koper, cebulę, pomidory, sałatę i ziemniaki połączyć w misce. Czosnek zeszklić na 2 łyżkach oliwy, wystudzić. Sok z cytryny wymieszać z solą, pieprzem, octem i 4łyżkami oliwy. Dodać czosnek z oliwą ze smażenia. Sosem polać sałatkę. Tuńczyka osączyć, rozdrobnić widelcem. Na sałatce ułożyć tuńczyka, jajka i oliwki.