Sposób przygotowania:
Sałatka śledziowa
Śledzie drobno posiekać. Ziemniaki ostudzić, obrać ze skórki i pokrajać w cienkie plasterki, ułożyć na dnie salaterki przeznaczonej na sałatkę, oprószyć pieprzem. Cebule obrać, opłukać, pokrajać w jak najdrobniejszą kostkę, wymieszać z posiekanym śledziem. Jabłka umyć, obrać, pokrajać tak jak cebulę, skrapiając sokiem z cytryny lub octem. Jaja na twardo obrać ze skorupek. Z jednego jaja wyjąc żółtko, odłożyć, pozostałe jaja i białko drobno posiekać. Pozostawione żółtko przetrzeć przez sito, rozetrzeć na masę z musztardą, wymieszać z majonezem i śmietaną. Posiekane śledzie i cebulę wymieszać z sosem, dodając jabłka i jaja. Przyprawić pieprzem i odrobiną cukru, sałatkę ułożyć na ziemniakach. Posapać dekoracyjnie szczypiorkiem. Ozdobić dowolnie.