Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Sałatka śledziowa po polsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Najlepsza z białym pieczywem

Sałatka śledziowa po polsku

Składniki:

Sałatka śledziowa po polsku

 

  • 35 dag śledzi a la matjas,
  • 20 dag białej średniej fasoli,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 kiszone ogórki,
  • 100 ml majonezu,
  • 50 ml gęstej kwaśnej śmietany,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Sałatka śledziowa po polsku
Fasolę namoczyć na 12 godz. Ugotować do miękkości w wodzie w której się moczyła. Pod koniec gotowania posolić. Odcedzić. Wystudzić. Śledzie moczyć 1 godz. w dużej ilości zimnej wody. Wyjąć, osuszyć i pokroić w kostkę. Obraną cebulę i kiszone ogórki również pokroić w kostkę. Składniki połączyć zalać majonezem wymieszanym ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na 1/2 godz.