dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Sałatka śledziowa pod pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sałatka z matiasów z warzywami i majonezem.

Sałatka śledziowa pod pierzynką

Składniki:

Sałatka śledziowa pod pierzynką

 

Sposób przygotowania:

Sałatka śledziowa pod pierzynką
Ziemniaki i marchew wyszorować, ugotować w łupinach, obrać, odstawić do ostygnięcia. Śledzie wymoczyć, pokroić na nieduże kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, posypać nią śledzie, skropić olejem. Ziemniaki, ogórki kiszone, jabłka i marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wyłożyć na śledzie. Przykryć grubą warstwą majonezu połączonego z jogurtem, posypać drobno posiekanymi jajkami. Można też rozłożyć cienką warstwę sosu na jabłkach, na wierzchu ułożyć marchewkę i całość posmarować resztą sosu. Przyrządzając sałatkę bezpośrednio przed podaniem, można dodać ugotowane, starte na grubej tarce buraki.