Sposób przygotowania:
sałatka śledziowa Wioli
Ugotowane w łupkach ziemniaki obrać , pokroić w kostkę, ugotowane buraczki w łupkach obrać , zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w kostkę, śledzie pokroić w kostkę. Ugotować jajka, następnie obrać je i oddzielić białka od żółtka, białka oraz żółtka pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki przyprawić solą i pieprzem, dać na spód salaterki, potem pokrojone śledzie, jako kolejną warstwę dać pokrojoną cebulę, następnie połowę majonezu. Buraczki doprawić do smaku octem , cukrem i solą, wyłożyć na warstwę majonezu i na buraczki dać drugą warstwę majonezu, Na środek sałatki dać drobno pokrojone żółtka , boki obsypać pokrojonym białkiem. Dowolnie udekorować.Wykonanie majonezu: Do miseczki dać jajko i łyżkę musztardy, ubijać jak masa zbieleje dodawać po troszkę oleju, cały czas ubijając, majonez ma być dość sztywny, doprawić do smaku solą i pieprzem i sokiem z cytryny. ( Składniki mają mieć temperaturę pokojową).
PaniMISIOWA
cherry