Sposób przygotowania:
Sałatka warzywna w kolorze zielonym
-Brokuł, groszek, fasolkę i bób ugotować do miękkości na parze. Przelać zimną wodą. -Liście sałatki rozłożyć na półmisku. -Na sałacie ułożyć różyczki brokuła, pokrojoną fasolkę szparagową, bób i groszek. Lekko posolić/jeśli były gotowane bez soli/. -Przygotować sos: wszystkie składniki umieścić w zamykanym słoiczku i energicznie potrząsać ,aż do uzyskania konsystencji emulsji. -Szczypiorek, pietruszkę , ziołaposiekać i posypać warzywa. -Sałatkę polać gotowym sosem i posypać posiekanymi pistacjami. -Podawać jako przystawkę do mięsa lub danie samodzielne z dodatkiem pieczywa.
edytaha
cris
.....chwilowo mieszkam w trochę cieplejszym klimacie ,a maj jest miesiącem ,w którym pojawia sie świezy bób,fasolka szparagowa i groszek /między innym/.Korzystam więc z tych dobrodziejstw własnie teraz.
edytaha
W takim razie troszkę zazdroszczę, u nas trzeba jeszcze troszkę poczekać na takie pyszności :/