gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1294]

Sałatka wielowarzywna w słoikach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Taką sałatkę warstwową w słoikach zimą podaję jako dodatek do obiadu. Polecam - moja rodzina bardzo ją lubi.

Sałatka wielowarzywna w słoikach

Składniki:

Sałatka wielowarzywna w słoikach

 

Zalewa:

Sposób przygotowania:

Sałatka wielowarzywna w słoikach

ETAP 1:

Sałatka wielowarzywna w słoikach
Pokrojoną marchewkę gotujemy na półtwardo.

Marchewki dokładnie myjemy i kroimy w grubsze plastry. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą, gotujemy na półtwardo z dodatkiem soli i cukru (po jednej łyżce).

Odcedzamy i studzimy

ETAP 2:

Sałatka wielowarzywna w słoikach
Przygotowujemy warzywa do włożenia do słoików.

Przygotowujemy resztę warzyw: ogórki myjemy i kroimy w plastry, papryki kroimy na większe kawałki, cebulę i czosnek w plastry, a fasolkę każdą przekrawamy na pół

ETAP 3:

Sałatka wielowarzywna w słoikach
W słoikach układamy najpierw plastry cebuli.

Na dno słoików układamy warstwę plastrów cebuli, a na cebuli dwie małe gałązki pietruszki i plaster czosnku.

ETAP 4:

Sałatka wielowarzywna w słoikach
W słoikach układamy warstwami pozostałe warzywa.

Następnie układamy w słoikach kolejne warstwy warzyw: na cebuli ogórki, potem paprykę białą, marchew, zieloną paprykę i fasolkę.

Każdą warstwę warzyw przekładamy gałązkami natki pietruszki i dwoma plastrami czosnku.

ETAP 5:

Sałatka wielowarzywna w słoikach
Składniki zalewamy doprowadzamy do wrzenia i studzimy.

Zalewa: Składniki zalewy zagotowujemy i studzimy. Przestudzoną zlewą zalewamy warzywa w słoikach. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 minut.