Sposób przygotowania:
Sałatka z kabaczka (Włochy)Kabaczek obrać i gotować w osolonej wodzie przez ok 10 minut. Odcedzić, przekroić na pół, wydrążyć pestki i części miękkie. Pokrajać w paski grubości palca i długości ok 10 cm. Ułożyć na półmisku, posypać drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, polać sokiem z cytryny i olejem, posypać solą i pieprzem, przykryć folią i wstawić do lodówki na ok 4 godziny. po tym czasie odsączyć marynatę, zgarnąć cebulę i czosnek - zachować je. Pomidory obrać i usunąć z nich pestki, wymieszać z drobno pokrajaną zieloną papryką, kaparami, pietruszką i bazylią, dodać cebulę z marynaty, dokładnie wszystko wymieszać i tym sosem polać kabaczki, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Sałatkę z kabaczka podawac na liściach sałaty.