Sałatka z kaparów i anchios

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przygotować w dużej salaterce sos z oliwy, octu, soli i pieprzu. Obrać wszystkie warzyw...

Sałatka z kaparów i anchios

Składniki:

Sałatka z kaparów i anchios

 

  • 4 porcje ugotowanej białej ryby
  • łyżka kaparów
  • 4-5 korniszonów
  • mały ogórek
  • 4 ugotowane ziemniaki (średniej wielkości)
  • mały burak
  • 4-5 filetów anchois w oliwie

 

  • na sos:
  • 4-5 łyżek oliwy
  • 1-2 łyżki octu lub soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • świeży tymianek
  • natka pietruszki

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z kaparów i anchios
Przygotować w dużej salaterce sos z oliwy, octu, soli i pieprzu. Obrać wszystkie warzywa. Podzielić delikatnie palcami rybę na małe kawałki, przełożyć do salaterki. Dodać odsączone kapary, pokrojone w plasterki korniszony i pozostałe warzywa pokrojone w kostkę, a także anchois. Całość polać sosem. Przed podaniem posypać sałatkę posiekanymi tymiankiem i natką pietruszki.