apetyczna_ania

apetyczna_ania

Kucharz
[Przepisów: 8]

Sałatka z pieczonym indykiem i avocado

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Można podawać jako samodzielne danie

Sałatka z pieczonym indykiem i avocado

Składniki:

Sałatka z pieczonym indykiem i avocado

 

  • (na dwie porcje):
  • 4 duże plastry pieczonego filetu z indyka
  • Pół główki sałaty lodowej
  • Kilka garści rukoli
  • Pół dojrzałego avocado
  • 10 dkg twardego koziego sera
  • 2 łyżki uprażonych płatków migdałowych
  • Pół średniego zielonego ogórka
  • Na sos:
  • Łyżeczka płynnego miodu
  • Łyżeczka musztardy
  • Łyżka soku z cytryny
  • Oliwa z oliwek (na wyczucie, tak, żeby sos był gęsty)
  • Sól, ulubione zioła

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z pieczonym indykiem i avocado
Zawsze, kiedy robię tę sałatkę, szykuję ją od razu na dwóch talerzach, więc wszystko w trakcie dzielę na pół.

1. Sałatę umyć, dobrze osuszyć, pokroić na średniej grubości paski
2. Rukolę przebrać, oderwać ogonki, przepłukać, wysuszyć
3. Avocado obrać, usunąć pestkę, pokroić na cienkie plasterki
4. Indyka pokroić w paski (po dwa plastry na porcję)
5. Kozi ser pokroić w kostkę
6. Ogórek obrać i pokroić w półplasterki
7. Migdały uprażyć na suchej patelni
8. Składniki sosu połączyć – powinien być gęsty i mieć złoty kolor; przyprawić według uznania (chociaż sam w sobie jest pyszny)
9. Na talerzach rozkładać po równo: sałatę, rukolę, indyka, kozi ser, ogórka, avocado. Polać sosem i posypać migdałami.

Podobną sałatkę jadłam w Pizzerii Trzy Papryczki na Poselskiej w Krakowie, ale tam podają ją z kurczakiem. Ja miałam akurat kawałek pieczeni z indyka i tak powstał ten przepis.