Sposób przygotowania:
Sałatka z pieczonym indykiem i avocado
Zawsze, kiedy robię tę sałatkę, szykuję ją od razu na dwóch talerzach, więc wszystko w trakcie dzielę na pół.
1. Sałatę umyć, dobrze osuszyć, pokroić na średniej grubości paski
2. Rukolę przebrać, oderwać ogonki, przepłukać, wysuszyć
3. Avocado obrać, usunąć pestkę, pokroić na cienkie plasterki
4. Indyka pokroić w paski (po dwa plastry na porcję)
5. Kozi ser pokroić w kostkę
6. Ogórek obrać i pokroić w półplasterki
7. Migdały uprażyć na suchej patelni
8. Składniki sosu połączyć – powinien być gęsty i mieć złoty kolor; przyprawić według uznania (chociaż sam w sobie jest pyszny)
9. Na talerzach rozkładać po równo: sałatę, rukolę, indyka, kozi ser, ogórka, avocado. Polać sosem i posypać migdałami.
Podobną sałatkę jadłam w Pizzerii Trzy Papryczki na Poselskiej w Krakowie, ale tam podają ją z kurczakiem. Ja miałam akurat kawałek pieczeni z indyka i tak powstał ten przepis.
1. Sałatę umyć, dobrze osuszyć, pokroić na średniej grubości paski
2. Rukolę przebrać, oderwać ogonki, przepłukać, wysuszyć
3. Avocado obrać, usunąć pestkę, pokroić na cienkie plasterki
4. Indyka pokroić w paski (po dwa plastry na porcję)
5. Kozi ser pokroić w kostkę
6. Ogórek obrać i pokroić w półplasterki
7. Migdały uprażyć na suchej patelni
8. Składniki sosu połączyć – powinien być gęsty i mieć złoty kolor; przyprawić według uznania (chociaż sam w sobie jest pyszny)
9. Na talerzach rozkładać po równo: sałatę, rukolę, indyka, kozi ser, ogórka, avocado. Polać sosem i posypać migdałami.
Podobną sałatkę jadłam w Pizzerii Trzy Papryczki na Poselskiej w Krakowie, ale tam podają ją z kurczakiem. Ja miałam akurat kawałek pieczeni z indyka i tak powstał ten przepis.