bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Sałatka z quesadillą i limonkowym vinegr

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Qesadilla i kolorwa lekka sałatka.

Sałatka z quesadillą i limonkowym vinegr Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sałatka z quesadillą i limonkowym vinegr

 

  • 1/4 szklanki sosu vinegrette
  • sok z 1/2 limonki
  • 4 tortille kukurydziane
  • 1 szklanka startego ostrego sera najlepiej cheddar (gouda lub inny tez może być)
  • musztarda ostra (ja użyłam amerykańskiej)
  • mieszanka sałat Fit&Easy
  • 2 pomidory pokrojone w kostkę
  • 1/2 szklanki kukurydzy
  • salsa pomidorowa
  • czerwona cebula
  • oliwa z oliwek z dodatkiem chilli

 

  • sos vinegrette:
  • 3 łyżki bulionu warzywnego lub wody
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 1/2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki mielonego czosnku
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli

 

  • Połączyć wszystkie składniki w słoiku, przykryć szczelnie i mocno wstrząsnąć. Przechowywać w lodówce.

 

  • Salsa pomidorowa:
  • puszka pomidorów
  • 2-4 papryczek chilli
  • zielona papryka
  • cebula
  • limonka
  • 1 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 50ml gorącej wody
  • łyżka koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Sałatka z quesadillą i limonkowym vinegr
Gorącą wodę mieszamy z cukrem i solą. Wlewamy do miksera. Papryczki chilli, cebulę, paprykę kroimy drobno. Miksujemy z wodą. Dodajemy pomidory razem z sokiem oraz koncentrat. Miksujemy na niewielkich obrotach, doprawiamy do smaku papryką w proszku. Na koniec wciskamy sok z limonki. Do tej sałatki potrzebną ilość sosu mieszamy z sokiem z limonki. Łączymy vinegrette z sałatą, mieszamy. Tortille smarujemy musztardą i salsą pomidorową. Posypujemy serem. Rozgrzewamy dużą patelnię (taką żeby zmieściła się na niej tortilla), położyć na nią jedną tortille. Smażyć aż spód się troszkę zarumieni. Przykryć talerzem, odwrócić patelnię, tak żeby tortilla znalazła się na talerzu i ponownie zsunąć tortillę na patelnię, żeby się przyrumieniła drugą stroną a ser stopił. Ponownie przykryć talerzem, odwrócić patelnię i przełożyć tortillę na talerz. Gotowe quasadillę pokroić na trójkąty. Porcje położyć na talerzu. Na wierzch położyć po porcji sałaty z sosem, posypać pokrojonymi pomidorami, piórkami cebuli, kukurydzą, na środek dać po łyżce salsy. Udekorować limonką, skropić oliwa z oliwek . Gotowe... i jak?
Sałatka z quesadillą i limonkowym vinegr
Quesadilla z sałatka z salsa i vinegretem
Sałatka z quesadillą i limonkowym vinegr
Lekka kolorowa sałatka z quesadilla z serem