Sposób przygotowania:
Sałatka z rydzy i bakłażana Mariel
Rydze dokładnie wyczyścić , opłukać i osuszyć.W garnku zagotować wodę z dodatkiem 2 łyżeczek soli , do gotującej wrzucić rydze i gotować około 15 minut.Następnie odcedzić , wystudzić , następnie pokroić na mniejsze kawałki. Cukinię i bakłażana dokładnie umyć i osuszyć , pokroić w drobną kostkę. Na patelni podgrzać olej na rozgrzany tłuszcz wrzucić bakłażana i cukinię , dusić pod przykryciem około 10 minut , następnie zdjąć pokrywkę i smażyć jeszcze 10 minut , dodając oliwki i rydze.Przełożyć i zostawić do wystudzenia. Natkę pietruszki i pomidora umyć i osuszyć , drobno posiekać natkę , a pomidora pokroić. Wszystko razem wymieszać przed podaniem.