Sposób przygotowania:
Sałatka z ziemniakami na grilla
Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Pozostawiamy do ostudzenia. Fasolkę płuczemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 5-7 minut. Odcedzamy, hartujemy zimną woda i ponownie odcedzamy. Cukinię dokładnie myjemy, kroimy w cienkie talarki przy pomocy obieraczki do warzyw. Mieszamy 3 łyżki oleju z sokiem z cytryny. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Zalewamy pokrojoną cukinię, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Pozostały olej mieszamy z octem winnym, musztardą francuską i miodem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na 6 talerzach rozkładamy równomiernie cukinię, następnie po 5-6 dosyć grubych plasterków ziemniaków, fasolkę szparagową i pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe. Po bokach układamy pokrojone na cztery części małe młode ziemniaczki oraz obrane i pokrojone w słupki ogórki. Polewamy sosem winegret. Sałatkę przybieramy kiełkami i drobno posiekanym szczypiorkiem. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Cukiereczek13