Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Książka Kucharska: Idealne sałatki do mięs z grilla

Sałatka z ziemniakami na grilla

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Cukinia, młode ziemniaczki, ogórek, kiełki, pomidorki, a więc mnóstwo witamin na jednym talerzu :)

Sałatka z ziemniakami na grilla

Składniki:

Sałatka z ziemniakami na grilla

 

 

 

 

  • 25 dag pomidorków cherry

 

  • pęczek szczypiorku

 

  • opakowanie kiełków rzodkiewki

 

 

 

 

  • 4 łyżki octu winnego

 

 

  • 3 łyżki musztardy francuskiej

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z ziemniakami na grilla
Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Pozostawiamy do ostudzenia. Fasolkę płuczemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 5-7 minut. Odcedzamy, hartujemy zimną woda i ponownie odcedzamy. Cukinię dokładnie myjemy, kroimy w cienkie talarki przy pomocy obieraczki do warzyw. Mieszamy 3 łyżki oleju z sokiem z cytryny. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Zalewamy pokrojoną cukinię, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Pozostały olej mieszamy z octem winnym, musztardą francuską i miodem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na 6 talerzach rozkładamy równomiernie cukinię, następnie po 5-6 dosyć grubych plasterków ziemniaków, fasolkę szparagową i pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe. Po bokach układamy pokrojone na cztery części małe młode ziemniaczki oraz obrane i pokrojone w słupki ogórki. Polewamy sosem winegret. Sałatkę przybieramy kiełkami i drobno posiekanym szczypiorkiem. Podajemy od razu po przygotowaniu.