Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Salceson

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pracochłonne ale bardzo smaczne ciasto z kremem i galaretka

Salceson Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Salceson

 

  • Biszkopt ciemny:

 

  • 7 jajek
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka mąki

 

  • Ciasto jasne:

 

  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem i dodatki:

 

  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 4 łyżki cukru
  • kostka masła
  • galareta czerwona
  • galaretka zielona
  • czekolada mleczna

Sposób przygotowania:

Salceson
Białka ubijamy na sztywną piane, dodajemy cukier i dalej miksujemy, następnie dodajemy po jednym żółtku mieszając na wolnych obrotach. Kakao, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy razem, wsypujemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy na posmarowaną od dołu blaszkę i pieczemy przez ok. 40 minut w temp. 180*

Ciasto przygotowujemy analogicznie do pierwszego – ubijamy białka, dodajemy cukier i żółtka a na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem. Pieczemy przez pół godziny w temp 170*.

Do mleka dodajemy cukier i gotujemy na nim budynie. Po wystudzeniu miksujemy z masłem. galaretki, każdą z osobna rozpuszczamy w 1,5 szklance wrzątku. Ciemny biszkopt przekrawamy na pół, dolną część smarujemy połową masy, na to układamy jasne ciasto, z którego wcześniej wykroiliśmy szklanką krążki. Do dziur wlewamy tężejącą czerwoną galaretkę, czekamy aż zastygnie i polewamy zieloną. Po stężeniu galaretek smarujemy jasne ciasto pozostałą częścią kremu i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. polewamy całoś rozpuszczoną czekoladą.
Salceson
czekamy az 1 galaretka stezeje
Salceson
galaretki mozemy dac po 1 do innych dziu
Salceson
ciasto musi dobrzew steżec
Salceson
salceson jako ciasto - pychota