Sposób przygotowania:
Salceson
Białka ubijamy na sztywną piane, dodajemy cukier i dalej miksujemy, następnie dodajemy po jednym żółtku mieszając na wolnych obrotach. Kakao, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy razem, wsypujemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy na posmarowaną od dołu blaszkę i pieczemy przez ok. 40 minut w temp. 180*
Ciasto przygotowujemy analogicznie do pierwszego – ubijamy białka, dodajemy cukier i żółtka a na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem. Pieczemy przez pół godziny w temp 170*.
Do mleka dodajemy cukier i gotujemy na nim budynie. Po wystudzeniu miksujemy z masłem. galaretki, każdą z osobna rozpuszczamy w 1,5 szklance wrzątku. Ciemny biszkopt przekrawamy na pół, dolną część smarujemy połową masy, na to układamy jasne ciasto, z którego wcześniej wykroiliśmy szklanką krążki. Do dziur wlewamy tężejącą czerwoną galaretkę, czekamy aż zastygnie i polewamy zieloną. Po stężeniu galaretek smarujemy jasne ciasto pozostałą częścią kremu i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. polewamy całoś rozpuszczoną czekoladą.
Ciasto przygotowujemy analogicznie do pierwszego – ubijamy białka, dodajemy cukier i żółtka a na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem. Pieczemy przez pół godziny w temp 170*.
Do mleka dodajemy cukier i gotujemy na nim budynie. Po wystudzeniu miksujemy z masłem. galaretki, każdą z osobna rozpuszczamy w 1,5 szklance wrzątku. Ciemny biszkopt przekrawamy na pół, dolną część smarujemy połową masy, na to układamy jasne ciasto, z którego wcześniej wykroiliśmy szklanką krążki. Do dziur wlewamy tężejącą czerwoną galaretkę, czekamy aż zastygnie i polewamy zieloną. Po stężeniu galaretek smarujemy jasne ciasto pozostałą częścią kremu i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. polewamy całoś rozpuszczoną czekoladą.