Sposób przygotowania:
Sandacz
Rybę dokładnie oczyścić, umyć. Marchewki, pietruszkę, seler dokładnie obrać i umyć.Por dokładnie oczyścić, a cebulę obrać i przemyć wodą. Obrane i umyte warzywa dać do garnka i zalać wodą. Warzywa gotować przez około 25 minut, a w czasie gotowania doprawić wywar do smaku według własnego uznania pieprzem, solą oraz dodać dwa liście laurowe oraz ziele angielskie. Oczyszczoną i umytą rybę wrzucić do gotującego się wywaru. Całość zagotować, a w następnej kolejności zmniejszyć ognień i gotować jeszcze przez około 15 minut. Na patelni rozpuścić masło, a następnie dodać do niego oczyszczoną oraz posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Ugotowaną rybę wyciągnąć z wywaru i na talerzu pokropić sokiem wyciśniętym z połówki cytryny oraz polać roztopionym masłem z natką pietruszki. Smacznego!