Sposób przygotowania:
Sarni udziec pieczony
Mięso z  udźca umyć i  oczyścić z  błon, odciąć z  udźca końcówkę kości, po czym mięso natrzeć pieprzem, solą i  tymiankiem. Słoninę pokroić w  paseczki, obłożyć i  obwiązać nią mięso. W brytfannie rozgrzać masło, włożyć udziec i  odciętą kość, dodać włoszczyznę, natkę pietruszki i  cebulę. Całość dokładnie zamieszać, aby dobrze połączyć z  masłem. Brytfannę wstawić do piekarnika i  piec przez ok. 30 min w  temperaturze ok. 220 stopni. Temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i  piec przez kolejne 30 minut polewając sosem. Udziec zalać winem, piec ok. 30-40 minut wciąż polewając sosem. Aby udziec mógł się zrumienić, należy zdjąć słoninkę i  z  każdej strony polewać masłem mięso. Po wyjęciu, mięso przełożyć na ciepły półmisek i  wstawić do wyłączonego już piekarnika aby podtrzymać temperaturę mięsa. Natomiast kość należy wyrzucić. Sos i  warzywa przetrzeć prze sito i  wlać do brytfanny, dodać sos wiśniowy, skruszony chleb razowy i  ziele angielskie. Gotować do zgęstnienia, mieszając. Do smaku doprawić pieprzem i  solą oraz wrzucić wiśnie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
