beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Sarni udziec pieczony

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Sarni udziec pieczony

Składniki:

Sarni udziec pieczony

 

  • 1  udziec sarni ważący 1,5-2  kg,
  • 10 dag słoniny,
  • 4  dag masła,
  • 2  cebule,
  • 2  pęczki włoszczyzny,
  • natka pietruszki,
  • pół szklanki wytrawnego wina czerwonego,
  • sól, pieprz, tymianek.

 

  • Sos:
  • pół szklanki soku wiśniowego,
  • pół szklanki skruszonego chleba razowego,
  • ziele angielskie,
  • 25 dag wiśni z  konfitury,
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Sarni udziec pieczony
Mięso z  udźca umyć i  oczyścić z  błon, odciąć z  udźca końcówkę kości, po czym mięso natrzeć pieprzem, solą i  tymiankiem. Słoninę pokroić w  paseczki, obłożyć i  obwiązać nią mięso. W brytfannie rozgrzać masło, włożyć udziec i  odciętą kość, dodać włoszczyznę, natkę pietruszki i  cebulę. Całość dokładnie zamieszać, aby dobrze połączyć z  masłem. Brytfannę wstawić do piekarnika i  piec przez ok. 30 min w  temperaturze ok. 220 stopni. Temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i  piec przez kolejne 30 minut polewając sosem. Udziec zalać winem, piec ok. 30-40 minut wciąż polewając sosem. Aby udziec mógł się zrumienić, należy zdjąć słoninkę i  z  każdej strony polewać masłem mięso. Po wyjęciu, mięso przełożyć na ciepły półmisek i  wstawić do wyłączonego już piekarnika aby podtrzymać temperaturę mięsa. Natomiast kość należy wyrzucić. Sos i  warzywa przetrzeć prze sito i  wlać do brytfanny, dodać sos wiśniowy, skruszony chleb razowy i  ziele angielskie. Gotować do zgęstnienia, mieszając. Do smaku doprawić pieprzem i  solą oraz wrzucić wiśnie.

Tagi:

sosy chleb