Sposób przygotowania:
Sarni udziec pieczony
Mięso z udźca umyć i oczyścić z błon, odciąć z udźca końcówkę kości, po czym mięso natrzeć pieprzem, solą i tymiankiem. Słoninę pokroić w paseczki, obłożyć i obwiązać nią mięso. W brytfannie rozgrzać masło, włożyć udziec i odciętą kość, dodać włoszczyznę, natkę pietruszki i cebulę. Całość dokładnie zamieszać, aby dobrze połączyć z masłem. Brytfannę wstawić do piekarnika i piec przez ok. 30 min w temperaturze ok. 220 stopni. Temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec przez kolejne 30 minut polewając sosem. Udziec zalać winem, piec ok. 30-40 minut wciąż polewając sosem. Aby udziec mógł się zrumienić, należy zdjąć słoninkę i z każdej strony polewać masłem mięso. Po wyjęciu, mięso przełożyć na ciepły półmisek i wstawić do wyłączonego już piekarnika aby podtrzymać temperaturę mięsa. Natomiast kość należy wyrzucić. Sos i warzywa przetrzeć prze sito i wlać do brytfanny, dodać sos wiśniowy, skruszony chleb razowy i ziele angielskie. Gotować do zgęstnienia, mieszając. Do smaku doprawić pieprzem i solą oraz wrzucić wiśnie.