Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Schab aromatyczny (Chiny)

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Schab umyć i pokroić w kostką o boku 2 centymetry, przełożyć do miseczki. Z białka,

Schab aromatyczny (Chiny)

Składniki:

Schab aromatyczny (Chiny)

 

 

  • marynata:
  • białko
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżka wódki

Sposób przygotowania:

Schab aromatyczny (Chiny)
Schab umyć i pokroić w kostką o boku 2 centymetry, przełożyć do miseczki. Z białka, wódki i sosu sojowego przygotować marynatą, zalać pokrojone mięso i marynować przez 30 minut. Papryką umyć, wyjąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki w kształcie rombu o boku 2 centymetry. Cebulką obrać i pokroić podobnie jak papryką. Czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso na jasnobrązowy kolor. Wyjąć z patelni i osaczyć z tłuszczu. Na gorącym oleju podsmażyć imbir i czosnek. Dodać cebulki i papryką. Smażyć jeszcze 1 minutą, ciągle mieszając.

Wlać sok pomarańczowy wymieszany z mąką, dodać ocet, cukier i koncentrat pomidorowy. Gotować stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Włożyć mięso i jeszcze chwilą dusić. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku.

Przełożyć na półmisek i podawać.