MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Schab faszerowany pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste krokieciki schabowe z nadzieniem pieczrkowym w sosie własnym

Schab faszerowany pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab faszerowany pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Schab faszerowany pieczarkami
Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na łyżce oliwy. Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do cebulki. Posypujemy szczyptą soli i pieprzu i dusimy pod przykryciem. Kotlety dokładnie rozbijamy i solimy szczyptą soli i pieprzu. Na rozbite kotlety nakładamy farsz. Farsz posypujemy pokrojonym drobno szczypiorkiem. Zawijamy brzegi do środka, a następnie składamy mięso na trzy razy. Tak powstałe krokieciki obtaczamy w mące, a następnie smażymy z obu stron na złoto zaczynając od strony ze zlepieniem krokiecika. Usmażone krokieciki przekładamy do garnka. Patelnię zalewamy wodą i mieszamy, po czym powstałym wywarem zalewamy krokieciki. Gotujemy około 20 minut, aż wywar zgęstnieje i powstanie lekki sosik. Najlepsze z kromkami świeżego ciemnego chleba, który dokładnie wchłania pyszny sos.
Schab faszerowany pieczarkami
Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy z cebulką
Schab faszerowany pieczarkami
Farsz rozkładamy na mięsie i posypujemy szczypiorkiem
Schab faszerowany pieczarkami
Zawijamy najpierw brzegi, a potem składamy krokiety na trzy razy
Schab faszerowany pieczarkami
Obtoczone w mące krokiety smażymy na oliwie z obu stro na złoto

Tagi:

schab