anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Schab faszerowany w galarecie 2

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Bardzo smaczny schabik, polecam.

Schab faszerowany w galarecie 2

Składniki:

Schab faszerowany w galarecie 2

 

  • 1 kg pieczonego schabu
  • Farsz:
  • 3 jajka na twardo
  • 5 łyżek startego żółtego sera
  • 300 gram selera konserwowego ze słoiczka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka gęstego majonezu
  • Galareta:
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 szklanki wody
  • 1 kostka warzywna
  • cukier do smaku
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • sól
  • Dodatkowo:
  • winogrono zielone i czerwone
  • pomidorki koktajlowe
  • sałata strzępiasta
  • ozdobna natka pietruszki lub jarmuż.
  • czerwona cebula

Sposób przygotowania:

Schab faszerowany w galarecie 2
Pieczony schab pokroić w plasterki jak książkę, nie docinając do końca.
Jajka ugotować na twardo, drobniutko pokroić, dodać starty żółty ser, przelany na sitku wodą seler, drobno posiekany.
Wszystko doprawić solą, pieprzem i łyżką gęstego majonezu, wymieszać.
Nadziewać pocięty schab, układać na półmisek, udekorować sałatą, winogronami i resztą dodatków.
Zagotować wodę razem z kostką warzywną, wsypać żelatynę , mieszając dokładnie rozpuścić.
Doprawić pieprzem, ewentualnie solą , sokiem z cytryny i cukrem, przecedzić dokładnie 2 razy przez gęste sitko i gazę.
Tężejącą galaretą polać schab, wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Smacznego.