alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Schab gotowany w mleku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne, soczyste mięsko idealne na kanapki jak również do obiadu polane sosem. Mięso usmażyłam bez tłuszczu na specjalnej patelni. Jeśli ktoś takiej nie posiada może obsmażyć je z dodatkiem tłuszczu.

Schab gotowany w mleku

Składniki:

Schab gotowany w mleku

 

  • ok 1 kg schabu
  • 1 litr mleka
  • pól łyżeczki czosnku granulowanego lub jeden ząbek świeżego
  • 1/3 łyżeczki rozmarynu
  • 1/3 łyżeczki cząbru
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Schab gotowany w mleku
Mięso oczyszczamy, myjemy i dobrze osuszamy np ręcznikiem papierowym. Patelnię do smażenia bez tłuszczu dobrze rozgrzewamy i smażymy mięso z każdej strony aby było przyrumienione a soki zamknięte w środku. Następnie mleko wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Mięso wkładamy do mleka i gotujemy powoli przez około godzinę. Później pozostawiamy je w garnku do ostygnięcia aby doszło. Kroimy gdy będzie zimne. Smacznego :)

Tagi:

schab