Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Schab na pomidorowo z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mięso schabowe i pieczarki lubi cała moja rodzina. Oto pomidorowo-pieczarkowy sposób na danie ze schabem w roli głównej.

Schab na pomidorowo z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab na pomidorowo z pieczarkami

 

  • schab b/k - 5 plastrów o grubości 1cm,
  • cebula - 2,
  • pomidory (polne) - 3 duże,
  • przecier pomidorowy - 1-2 łyżki do smaku,
  • olej,
  • pieczarki - 250g,
  • czosnek - 3 ząbki,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka mielona,
  • sok z cytryny lub cukier,
  • oregano lub bazylia, suszone lub świeże.

Sposób przygotowania:

Schab na pomidorowo z pieczarkami
Mięso umyć, osuszyć i rozbić na cienko. Przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką . Podsmażyć z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Ułożyć obok siebie w dużym, żaroodpornym naczyniu. Na patelni, na której smażyliśmy schab, podsmażamy cebule. Jeżeli trzeba, dodajemy więcej tłuszczu. Po chwili smażenia, dodajemy oczyszczone, grubo pokrojone pieczarki. Przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy do zeszklenia cebuli. Dodajemy obrane i drobno pokrojone pomidory, przecier pomidorowy i przyprawy do smaku. Smażymy przez chwile i ostatecznie doprawiamy do smaku. Przekładamy na mięso. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut w 160 stopniach.
Schab na pomidorowo z pieczarkami
Mięso umyć, osuszyć i rozbić na cienko. Pieczarki, pomidory i cebule obrac.
Schab na pomidorowo z pieczarkami
Mieso Podsmażyć z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Ułożyć obok siebie w dużym, żaroodpornym naczyniu.
Schab na pomidorowo z pieczarkami
Na patelni, na której smażyliśmy schab, podsmażamy cebule. Jeżeli trzeba, dodajemy więcej tłuszczu. Po chwili smażenia, dodajemy oczyszczone, grubo pokrojone pieczarki.
Schab na pomidorowo z pieczarkami
Dodajemy obrane i drobno pokrojone pomidory, przecier pomidorowy i przyprawy do smaku. Smażymy przez chwile i ostatecznie doprawiamy do smaku.

Tagi:

schab