Sposób przygotowania:
Schab z szynką i suszonymi pomidoramiPrzygotowanie mięsa
Schab myjemy, oczyszczamy z błon. Mięso rozcinamy wzdłuż dłuższego boku, tak aby uzyskać większy, płaski płat mięsa.
Tak przygotowane delikatnie rozbijamy. Z oleju, ziół prowansalskich, czosnku, papryki, soli i pieprzu przygotowujemy marynatę, którą nacieramy mięso.
Wkładamy do lodówki na 2 godziny, a jeśli chcemy, możemy przygotować mięso dzień wcześniej i wstawić w marynacie na całą noc.
Przygotowanie rolady
Na płat schabu nakładamy po plastrze szynki i sera oraz pokrojone suszone pomidory. Mięso zwijamy ciasno w roladę wzdłuż dłuższego boku.
Spinamy wykałaczkami i wiążemy mocno nicią. Na rozgrzany olej przekładamy mięso i obsmażamy z obu stron.
Przygotowanie do pieczenia
Przygotowujemy żaroodporne naczynie do którego wkładamy mięso i podlewamy odrobiną wody. Marchew kroimy na kawałki, a pora w plastry. Dokładamy do mięsa. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy pod przykryciem ok. 45 minut.
Pod koniec odkrywamy, aby mięso się zrumieniło.